EN1090 nieuws: trappen & co

Terwijl velen volop bezig zijn met de voorbereidingen in het kader van de EN1090 norm, beginnen nu de lijstjes door te komen van welke zaken onder welke norm zullen vallen. Want naast de theoretische norm, waarbij de 4 categorieën voornamelijk gebaseerd zijn op het inschatten van risico (wat is bv de kans dat een structuur het begeeft) en mogelijke gevolgschade (bv als dat gebeurt, hoeveel mensenlevens kan dit in gevaar brengen - bij een varkensstal is dit uiteraard veel kleiner dan bij een voetbalstadium), verwacht ik dat de praktische uitwerking en de diverse lijstjes pas de volgende maanden zullen opduiken.

Want het zou maar al te gemakkelijk zijn dat iedereen zelf daar een klasse mag op zetten. Het spreekt voor zich dat de kostprijs voor een stalen trap in een particuliere woning goedkoper zal zijn als deze onder categorie 1 dan wel onder een hogere categorie zal vallen. Ik heb op dit moment de indruk dat er op dat gebied nog meer vragen dan antwoorden zijn en dat de nobo's er zelf nog niet uit zijn.

 

 

Dus, ik verwacht dat er de volgende maanden vanuit officiële instanties lijstjes zullen opduiken, terug naar de trap refererend zoals: trap in een particuliere woning cat x, trap in een gebouw dat openbaar gebruikt wordt (bv in een restaurant of kantoorgebouw) cat y.

En één daarvan heeft al onmiddellijk behoorlijk wat consequenties: ik vind het nog niet direct terug op internet of zo, maar mijn EN1090 begeleider heeft mij gezegd dat een trap in een particuliere woning in de toekomst sowieso onder categorie 2 zal vallen. Vrij drastisch dus en dit zal er de kostprijs ook niet op verlagen.

Wetende dat die markt van trappen en leuningen nu beheerst wordt door vele kleine bedrijfjes - type vader en zoon en dat het mij voor een aantal van deze bedrijfjes vrij onwaarschijnlijk lijkt dat zij deze certifiëring zullen behalen, ben ik benieuwd wat dit zal geven op de markt. Meer gefoefel? Of een aantal die zullen stoppen? Ik ben benieuwd.

Karine De Bie

 

29 april 2014