EN 1090 reglementering voor stalen en aluminium structuren

Midden 2014 zal de nieuwe EN1090 norm van kracht gaan. Deze norm is gericht op de bouwsector en zal alle dragende staal- en alumium constructies reguleren.

Het lijkt me niet abnormaal dat de Europese unie laswerken voor dragende structuren van gebouwen reglementeert, want op dit moment kan eigenlijk iedereen die zich 'lasser' noemt dit soort constructies lassen. Deze norm zal slechts beperkt voor Alinco van toepassing zijn, omdat wij doorgaans niet echt onderdelen voor dit soort structuren lassen, maar de kans is groot dat bepaalde klanten dit doortrekken en ook vragen om de stukken die hen toegeleverd worden dienen gelast te worden volgens deze EN1090. Bovendien lassen wij toch regelmatig ook onderdelen in samenstelling; als het eindproduct moet voldoen aan deze reglementering, zullen wij hier ook aan moeten voldoen.

 

Alinco treft momenteel de voorbereidingen om medio 2014 hiermee in orde te zijn. Gezien Alinco regelmatig samenwerkt met een lasingenieur, lassers heeft die over de nodige attesten beschikken, en de weg naar keuringen wel kent, verwachten wij geen problemen om tijdig gekeurd te zijn. Mogelijk krijgen we op dat moment trouwens ook een grotere vraag naar gekeurde ateliers.

Ondertussen vindt u via bijgevoegde link al de nodige info.

Karine De Bie

 

29 oktober 2013