Electronische tekeningen: .dxf of .dwg of ?

Alinco heeft 2 soorten projecten; enerzijds werken wij 60 tot 70% op basis van electronische tekeningen van de klant; de overige 30 tot 40% worden in ons tekenbureau zelf uitgetekend omdat er geen electronische tekening ter beschikking is en krijgt de klant bij grotere projecten een tekening ter goedkeuring. Indien gewenst kunnen wij zelf de opmeting verzorgen.

Electronische tekeningen kunnen toegeleverd worden in .dxf, .dwg (eenvoudige 2d tekeningen) of in .igs, .sat, .stp of alle 3d modellen die compatibel zijn met Solid Works.

Als we even alleen naar .dxf of .dwg's kijken, waaraan dient deze te voldoen?

 

Alinco tekent 2D niet met Autocad maar met Draftboard, een zeer eenvoudig 2D pakket. Aangezien alle 3D werk toch met Solid Works gebeurt, hebben wij eigenlijk geen nood aan een gesofisticeerd 2D pakket en Draftboard heeft voor ons het voordeel dat alle specs (aantal, materiaal, plannummer, interne nummer, extra specificaties, orientatie van het stuk, ...) op een zeer eenvoudige manier mee in de tekening kunnen meegegeven worden en zonder veel extra werk door het nestingprogramma kunnen worden ingelezen.  Dit is de reden waarom wij niet alle recente versies van autocad .dxf of .dwg's kunnen inlezen en wij bij voorkeur files hebben in .dxf Rev 14. Dit is een vrij oude versie, maar deze kunnen wij altijd lezen. Daarom dus graag:

- .dxf versie in Rev 14
- geen open contouren; een machine denkt niet in open contouren en slaat hierop tilt
- geen lijnen korter dan 0.5 mm of dichter dan 0.5 mm bij elkaar (voor evenwijdige lijnen)
- geen dubbele lijnen
- geen gebogen lijnen, de machine denkt enkel in rechte lijnen en cirkelsegmenten. Mochten er toch gebogen lijnen tussen staan (het is steeds oppassen geblazen met ellipsvormen of letters en cijfers of andere gebogen lijnen), dan converteert de machine deze automatisch naar rechte lijnen en krijg je iets hoekigs. En dit zijn ovet het algemeen geen kleine lijnstukjes (dan zou het resultaat vaak nog mee vallen), neen het zijn meestal vrij grote lijnen. Een ellips bijvoorbeeld van bv 200x400 mm zou de machine opdelen in een 10-tal lijnstukjes en dit is over het algemeen net niet wat we willen
- cijfers en letters kunnen ook; die kunnen we vaak zelf vrij gemakkelijk tekenen en toevoegen, maar dan dient u zich wel te conformeren aan de letters en cijfers die in ons tekenpakket zitten.

Karine De Bie

26 november 2013