Een PMI test liegt niet...

Wij hadden recentelijk een discussie met een toeleverancier freeswerk waarbij wij hadden vastgesteld dat de door hem toegeleverde materialen niet uit materiaalkwaliteit rvs316 waren gemaakt zoals wij besteld hadden. Nochtans iemand waar wij reeds herhaaldelijk mee samengewerkt hadden en nooit problemen mee gehad en bovendien iso 9001 gecertifieerd, dan mag je toch verwachten dat zij beschikken over een degelijk kwaliteitssysteem.

Grote discussie, dat kon niet, zij waren er 100% zeker van dat zij de juiste materiaalkwaliteit gebruikt hadden; het was weliswaar gemaakt uit een stuk dat zij nog hadden liggen enz. De beste manier om de materiaalkwaliteit te verifiëren is uiteraard een PMI test die de volledige chemische samenstelling weergeeft en daarbij indien mogelijk tevens meteen de materiaalkwaliteit weergeeft, zie foto in bijlage.

PMI staat voor Positive Material Identification (of in het Nederlands: Positieve Materiaal Identificatie) en is een methode om legeringen te scheiden op een niet destructieve manier. De foto spreekt voor zich

Karine De Bie

 

27 augustus 2015