Cortenstaal in de kijker

Cortenstaal, is een weersbestendig materiaal dat de typische roestkleur geeft. Het is een staalsoort dat de typische roeste kleur geeft en die gebruikt wordt voor kunstwerken, plantenbakken, gevelbekledingen, publiciteitsborden, vuurkorven, brievenbussen etc.

Het materiaal ziet er onbewerkt hetzelfde uit als gewoon staal en vertrekt in de regel niet voorgeroest uit onze atelier. Het materiaal krijgt zijn roestkleurige finish door enkele maanden blootstelling aan weer en wind, maar kan ook behandeld worden met roestversnellers. De natuurlijke manier is nog steeds veruit de beste.

Het materiaal is sinds 1959 op de markt, maar is maar de laatste jaren zeer populair geworden. In de merknaam COR-TEN staat COR voor ‘corrosion resistent = corrosiebestendig’ en TEN voor ‘tensile strength = treksterkte’. Het is een metaallegering, waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd.

 

 

Net zoals bij roestvrij staal, vormt zich een roestkleurige, dunne oxidehuid die het dieperliggende materiaal afschermt van zuurstof en van verdere oxidatie. Het materiaal vraagt geen afwerking of behandeling, het is niet nodig om geschilderd te worden. Anderzijds is een nadeel dat de roestvorming wel wat kan afgaan op onderliggende stukken zoals tegels, voornamelijk in het begin als het roestproces bezig is; dit fenomeen stabiliseert nadien.

Door de vorming van de oxidelaag wordt slechts het bovenste dunne laagje gecorrodeerd en blijft de rest van het materiaal intact, maar dit proces betekent enkel een serieuze vertraging ten opzichte van een gelijkaardig proces bij gewoon staal, alleen duurt dit veel langer. Om die reden is Cortenstaal niet/minder geschikt voor structurele toepassingen.

Foto’s in bijlage tonen een set plantenbakken in cortenstaal (niet voorgeroest).

Qua prijs zit Cortenstaal vrij goed: enerzijds zit deze 20 tot 30 eurocent/kg duurder dan gewoon staal, maar vraagt dit materiaal geen verdere afwerking of onderhoud, waardoor het als afgewerkt product heel wat goedkoper is dan een klassiek gelakte staalplaat of een onbehandelde inoxplaat.

Voor meer informatie over cortenstaal, klik hier.

 

Karine De Bie

09 juli 2019