Certificaat 3.2

Afhankelijk van de situatie worden voor diverse materialen diverse soorten materiaalcertificaten gevraagd. De meest courante zijn hierbij 2.2 of een 3.1, uitzonderlijk ook eens een 3.2.

Een 2.2 is relatief courant voor staal en voor inox buizen en kokers, hoewel de markt hier aan het veranderen is. Terwijl het vroeger zoeken was naar een 3.1 voor staal, is dat ondertussen vrij courant geworden, gelukkig want dat bespaart ons veel zoekwerk.

 

 

Een 3.2 is heel andere koek, dat wordt in de regel niet zomaar bij je materialen toegeleverd. Voor materialen die een 3.2 certificaat nodig hebben (meestal onderdelen), moet je eerst op de markt op zoek gaan naar een geschikt materiaal voorzien van de nodige certificaten en stempels, waarna er iemand met overstempelingsbevoegdheid bij het verzagen of versnijden aanwezig dient te zijn, die de stukken vervolgens overstempelt.

Nu, wie heeft er overstempelingsbevoegdheid? In de regel zijn dit de notified bodies (afgekort Nobo). Een notified body is een erkend keuringsorganisme zoals Lloyds, Aib Vinçotte, … u kent ze wel. U kunt u dan voorstellen dat dit kostelijk is, maar klant is koning, wij hebben het al gedaan.

Karine De Bie

 

30 september 2014