Buizenlaser, machine in de kijker

De mogelijkheden van een buizenlaser worden door tekenaars-ontwerpers in de praktijk nog niet altijd ten volle benut. Toch kunnen we buizen laseren tot een diameter van 500 mm en kan deze techniek in een aantal gevallen veel tijd (en geld) besparen.

Op de lasermarkt zijn er hoofdzakelijk twee machinetypes op de markt die vierkante en rechthoekige buizen kunnen bewerken.

Een eerste type, een zogenaamde ‘tubing machine’, is meestal een machine met automatische toevoer die slechts relatief kleine kokers en buizen kan bewerken. Ideaal voor seriewerk en kleine diameters dus. Een tweede type is een buizenlaser die grotere diameters aankan en is vaak een extra module op een plaatlaser.

In het geval van Alinco kunnen kokers en buizen tot diameter 500 mm bewerkt worden, meer dan voldoende voor de meest courante kokers en diameters op de markt. Door de aard van de techniek komt dit soort laser zowel in aanmerking voor stukwerk als voor series.

Hoewel de techniek van het buizenlaseren reeds geruime tijd op de markt is, zien we in de praktijk nog vaak dat tekenaars en designers hiervan in hun ontwerpen niet altijd optimaal gebruik maken. Nog steeds krijgen we ontwerpen binnen die uitermate geschikt zijn voor een deze toepassing, maar die duidelijk uitgewerkt zijn zonder buizenlaser in het achterhoofd.

Een buizenlaser is uitermate geschikt voor:

• Uitgewerkte ronde buizen die nadien als aftakking dienen op een andere buis of ketel, hetzij onder 90°, maar ook onder een andere gradenhoek. Dergelijke aftakking is theoretisch relatief eenvoudig te tekenen en te laseren, in tegenstelling tot een manuele uitwerking in atelier.

• Teksten die voor reclamedoeleinden in buizen dienen gesneden te worden

• Bepaalde openingen, uitsparingen die anders manueel dienen aangebracht te worden

Bovendien hoeven het niet altijd buizen zijn die gelaserd dienen te worden. Ook zaken zoals halve bollen doormidden snijden, uitsparingen in (electrische) kasten of andere reeds gevormde stukken snijden behoren tot de mogelijkheden. Karine

20 december 2010