Blauwstaal in de kijker

Blauwstaal is vrij populair voor esthetische toepassingen. Het is een industriële, stalen plaat die eigenlijk niet voor esthetische doeleinden ontworpen is, maar die door zijn vlam wel een mooi, industrieel en esthetisch uitzicht kan geven.

Belangrijk om te weten is dat deze platen weliswaar verkrijgbaar zijn vanaf 2 mm, de mooie patine pas verschijnt vanaf plaatdiktes vanaf +/- 5 mm, hetgeen wat conflicteert met de toepassingen waarvoor ze regelmatig gevraagd worden zoals bekledingen van kastdeuren etc.

 

Blauwstaal wordt zelfs af en toe voor keukenwerkbladen gevraagd, waar ik echt geen voorstander van ben. Blauwstaal is niet voedingsgeschikt & roest zeer gemakkelijk; 2 zaken die niet in een keuken thuishoren...

Blauwstaal wordt altijd onbehandeld geleverd.

Blauwstaal kan op diverse manieren behandeld worden: met boenwas, bepaalde roestwerende oliën verkrijgbaar op de markt, met lijnolie, met teflon spray of vernist, maar probeer altijd een klein stukje te behandelen om te bekijken of dit je bevalt voor je de ganse oppervlakte bewerkt. 
Een speciale vermelding gaat naar 'Owatrol Rustol' die een mooie, niet vettige laag aanbrengt.

Karine De Bie

 

30 april 2021