Bibberen/wolken/richtingloos borstelen

Een mogelijke afwerking van inox is de zogenaamde gebibberde inox, ook gewolkte inox of richtingloos geborstelde inox genoemd. Wat is dit precies?

Het is een manuele afwerking die eens wat anders is dan de klassieke geslepen/geborstelde inox of geglasstraalde inox. Foto hierboven is een voorbeeld van deze gewolkte uitvoering.

Ik besef dat het moeilijk is het werkelijke effect op een klein stukje van een foto te krijgen, maar hierbij toch een poging. Deze afwerking wordt wel eens gebruikt in keukens, voor keukentabletten of werkbladen in badkamers enz.

Wat grappig is, is dat het lijkt alsof iedereen op de markt voor deze afwerking een andere naam gebruikt. Je hoort dan een nieuwe afwerking, en als je doorvraagt, blijkt dit altijd hetzelfde procédé te zijn. Ik heb al wolken gehoord, bibberen, brommeren, richtingloos borstelen, waarbij ikzelf de voorkeur geef aan deze laatste omschrijving.

Het spreekt voor zich dat je andere korrels en licht verschillende schuurmachines hiervoor kan gebruiken, zodat het algemeen uitzicht wat kan verschillen. Op voorwaarde dat er geen te grove korrel gebruikt wordt, verhoogt deze bewerkting de ruwheidswaarde niet te veel en vind ik dit een goede afwerking. 

Karine De Bie

13 november 2012