Aangezien Alinco geen bouwstructuren maakt, valt ze strikt genomen niet onder de nieuwe EN1090 reglementering die vanaf juli 2014 van kracht zal gaan. Toch maken we vaak onderdelen voor gebouwen of bruggen of dragende structuren, zodat bepaalde delen van ons werk er wel onder zullen vallen.

Daarom heeft Alinco besloten om zich te laten certifiëren voor deze norm - klasse 2.

We zullen er nog hard aan moeten werken, maar we zullen klaar zijn.

Elders beschreef ik al dat de nieuwe EN1090 verordening een hele impact zal hebben in de wereld van de staalbouw/constructie voor bedrijfsgebouwen en andere gebouwen. Hoewel minder van toepassing op de producten die Alinco maakt, zien we het eerder als een extra dienstverlening naar de klant alsook als een kwaliteitswaarborging van onze laswerkzaamheden.

Categorie 2 betekent namelijk dat alle lassers gecertifieerd zijn, dat materiaalcertificaten beheerd moeten worden, dat projecten duidelijker lastechnisch opgevolgd moeten worden, dat de nodige PSR's aanwezig zijn; dat WPS'sen opgemaakt worden, dat dossiers intern voldoende onderbouwd dienen te worden, en nog veel meer.

Dit zal uiteraard intern een kostenplaatje hebben, maar met een 10 tot 12 lassers in dienst, kunnen we hier niet omheen. Bovendien willen we onze klanten niet in de problemen brengen omdat we plots bepaalde producten niet meer zouden kunnen aanbieden.

Wordt vervolgd.

Karine De Bie

 

11 februari 2014