Afgeplatte kanten bij het plaatwalsen

Alinco doet nog redelijk wat rolwerk voor derden. Gewoon snijden en rollen; de klant verzorgt dan de verdere verwerking zoals lassen en afwerken. Geen probleem, Alinco heeft zeer veel mogelijkheden op vlak van plaatwalsen en met veel constructieateliers als klant, is het logisch dat zij het laswerk zelf wensen te doen.

Graag in dat geval wel opletten voor:

- Bij het centeren heb je altijd afgeplatte kanten. Wij doen dit altijd zo goed mogelijk, maar als we de langsnaad niet zelf kunnen lassen, hebben wij ook geen mogelijkheid om dit hetzij verder na te rollen, hetzij verder bij te kloppen… Het is aan de vaardigheid van het atelier na ons om dat goed te krijgen.

- Dat komt niet altijd 100% mooi uit, zeker bij moeilijke cones. Ook daar is het aan de vaardigheid van de lasser om dat eerst mooi bij te trekken – hetzelfde geldt overigens ook voor vierkant-ronden.

- Rollen is nooit 100% vormvast. Zeker bij dunne platen – als je bv een gecenterde plaat diam 500 mm dikte 1.5 mm centert, en je legt deze al op een pallet en de diam van 500 mm is al lichtjes tot een ei getrokken.

 

Als je twijfelt, kan je altijd overwegen om de langslasnaad toch bij Alinco te laten lassen of minstens de langslasnaad laten speetlassen.

Vergeet daarnaast ook niet om de gewenste lasvoorbereiding aan te geven. Wens je een afgeschuinde kant of net niet? Dat kunnen wij niet weten. Alleen dient die laskantvoorbereiding bij voorkeur op voorhand aangebracht te worden; eens gecenterd is dit veel moeilijker.

 

Karine De Bie

28 juli 2021