Alinco NV verwerkt standaard koolstofstaal type S235JR met 2.2-certificaat.

Indien er een ander type staal (S355) of een andere kwaliteit nodig is (J0 of J2) moet dit expliciet op de bestelling/prijsvraag vermeld worden (aanduidingen op tekening zijn niet voldoende). Hetzelfde geldt voor het type certificaat (3.1).  In deze gevallen moet men rekening houden met langere levertermijnen en/of een hogere kostprijs.

Standaard houdt Alinco op stock:

  • DC01       voor plaatdiktes t.e.m. 3 mm. Dit zijn de klassieke koudgewalste staalplaten; deze zijn niet van de kwaliteit S235 of S355, maar voor dunne platen zijn deze laatste niet verkrijgbaar. Deze platen zijn niet geschikt voor constructiedoeleinden.

  • S235JR    Opgelet: S235JR is slechts verkrijgbaar vanaf een plaatdikte van 2 mm; indien een andere kwaliteit gevraagd wordt, vb. S235J0, zullen wij vragen of wij S355J2 mogen aanbieden.

  • S355J2    Opgelet: S355J2 is slechts verkrijgbaar vanaf een plaatdikte van 3 mm; indien een andere kwaliteit gevraagd wordt, vb. S355JR, zullen wij vragen of wij S355J2 mogen aanbieden.

Aanduiding type/kwaliteit/certificaat 

 

 

Conversielijst staalaanduidingen

 

Kerfslagwaarde:

Bij staal is de kerfslagwaarde van belang voor de constructieve kwaliteit, omdat de taaiheid verandert door de temperatuur.

De kerfslagwaarde geeft de hoeveelheid energie aan die er nodig is om een proefstaafje van een bepaalde metaalsoort bij een bepaalde temperatuur te doen breken. Deze wordt bepaald door de kerfslagproef.

Er zijn twee soorten breuken:

-          taaie: uitschieters zijn zichtbaar, bij hoge temperatuur, hoge kerfslagwaarde

-          brosse: vrij recht, bij een lage temperatuur, lage kerfslagwaarde.

Elke metaalsoort verloopt de curve anders.  Door een hoeveelheid nikkel aan metaal toe te voegen, verhoog je de kerfslagwaarde bij lage temperatuur.