Cortenstaal (Cor-Ten - een samentrekking van 'corrosion resistance' en 'Tensile strength') is een merknaam voor weervast of weerbestendig staal. Er bestaat Cortenstaal A en B, waarbij Cortenstaal A meer weerbestendig is dan Cortenstaal B. Meer bepaald bedraagt het materiaalverlies na tien jaar voor Cortenstaal A 30-75 μm en voor Cortenstaal B 75-100 μm. Ter informatie: voor koolstofstaal (normaal constructiestaal) bedraagt de materiaalafname na tien jaar 150-200 μm.

Een ander verschil is het gedrag bij hoge temperaturen. Cortenstaal A behoudt zijn volledige sterkte en stijfheid (vloeigrens, elasticiteitsmodulus) tot 540 °C. Voor Cortenstaal B ligt deze grens op 425 °C en voor koolstofstaal op 400 °C. Omwille van deze betere hittebestendige eigenschappen wordt Cortenstaal ook wel gebruikt voor buitenkachels.

Volgens NEN-EN 10025-5 komt Cortenstaal A (type WP) nagenoeg overeen met constructiestaal S355J0 en S355J2 (J0 betekent een kerfslagwaarde van minimaal 27 J bij 0 °C en J2 eenzelfde kerfslagwaarde bij -20 °C) en Cor-Ten B (type W) met S355J2 en S355K2. De mechanische eigenschappen van cortenstaal A en B zijn bijna hetzelfde.

Cortenstaal wordt voornamelijk gebruikt voor esthetische toepassingen zoals kunstwerken, bloembakken en gevelbekledingen, maar wordt soms ook in hijskranen en schoorstenen gebruikt. De platen krijgen hun typische roestkleur pas na enkele maanden blootstelling aan de buitenlucht. Er bestaan echter producten die dit oxidatieproces versnellen. De mooiste verkleuring ontstaat bij een gelijkmatige mix vna regen en droogte tijdens de eerste maanden van blootstelling. Men dient wel in het achterhoofd te houden dat het regenwater dat van de platen glijdt, een roestbruine verkleuring op de omgevingsmaterialen kan geven.

Alinco houdt standaard platen in Cortenstaal A van 2 tot 12 mm in stock.