Blauwstaal

Warmgewalste platen worden verkregen door warme platen plat te walsen, in tegenstelling tot de dunnere platen die in de regel koud gewalst worden. Bij het warmwalsen wordt een gevlamde, in hoofdzaak blauw-zwarte gloed gecreëerd, met soms wat okerkleurige vlammen. Het zijn vaak ook mooie platen, maar ze blijven wel industrieel, met hier en daar wat fouten of reeds gekrast van bij de handelaar of fabriek. De platen combineren mooi met andere natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen of inox.  

Het feit dat het industriële platen zijn, betekent dat ze voor esthetische toepassingen in ons atelier voorgeselecteerd dienen te worden. Mooie, ongekraste platen kunnen voor estethische toepassingen in aanmerking komen, de andere platen kunnen gebruikt worden voor industriële toepassingen. Maar soms zit er in een hele pak geen enkele geschikte plaat en mogen we er nieuwe bestellen... Het is dus zeer belangrijk om bij een prijsvraag of bestelling duidelijk te vermelden dat de platen zullen gebruikt worden voor een esthetische toepassing; het voorselecteren heeft trouwens zijn prijs - de prijs zal hoger liggen dan gewone stalen plaat.

Verder verwerking van deze platen is moeilijk, het zijn immers brute staalplaten. Ze zijn dus zeer gevoelig voor corrosie.