Courante stock

Standaard plaatformaten

Voor de meeste metalen, of het nu inox, aluminium, ijzer, galva of zincor is, zijn de meest standaard formaten:
• 2000x1000 mm
• 2500x1250 mm
• 3000x1500 mm

Voor inox, staal en aluminium is ook 4000x1500 en 4000x2000 mm verkrijgbaar, hoewel niet alle formaten in alle diktes te verkrijgen zijn. Voor inox zijn ook platen 3000x1000 en 3000x1250 redelijk courant.

4 meter platen zijn voor ST37 of S235JR, een zeer courant gebruikte staalsoort, meestal pas verkrijgbaar vanaf 3 mm. St52 of S355J2 is in plaatformaat pas verkrijgbaar vanaf 3 mm, het is helemaal niet verkrijgbaar in 2mm. Voor grotere reeksen kunnen platen afgerold worden van een coil, hoewel dit ook van materiaalkwaliteit afhankelijk is. Soms moet je minimum 5 ton afnemen, soms kan dit al vanaf enkele platen.

Wel opletten: geslepen, geschuurde of geborstelde plaat is altijd in de langsrichting geslepen, waardoor voor een horizontale slijprichting 2 meter het maximum is.

Finish 2b

Finish 2b is de aanduiding voor een blanke, koudgewalste plaat, de finish die bij ons standaard is bij platen tot en met een dikte van 6 mm. Een industriële plaat, met een zeer lage ruwheidswaarde; ideaal indien kwaliteit belangrijk is, maar esthetiek helemaal niet. Indien esthetiek wel belangrijk is, is het beter over te gaan naar bv een geslepen of een geborstelde plaat.

Geslepen of geborstelde inox

De meest courant verkrijgbare plaat in geborsteld/geslepen/geschuurd is wellicht de 'geslepen K320'. De nabehandeling op de inox zorgt voor een optisch gelijkmatig uitzicht. Soms duiden we deze afwerking ook wel eens aan als 'lijngeborsteld', dit om een onderscheid te maken met richtingloos geborsteld.

Spiegelinox super mirror 8

Spiegelinox bestaat in 2 kwaliteiten: de zogenaamde BA kwaliteit (bright annealed) en de super mirror of super mirror 8.
Bright Annealed is een glanzende fabrieks-finish die door walsen wordt bereikt. De plaat is weliswaar blinkend, maar vertoont te veel onvolkomenheden zoals vlekken, doffe plaatsen, kleurverschillen om voor esthetische doeleinden of om als spiegel gebruikt te worden.
Super mirror 8 is een dure hoogglans plaat van zeer hoge kwaliteit die vergelijkbaar is met een spiegel. De prijs is ongeveer dubbel zo duur dan de BA kwaliteit. Opgelet: Alinco biedt steeds de beste kwaliteit super mirror 8 aan, maar er zijn platen op de markt die eveneens als 'super mirror 8' verkocht worden dewelke kwalitatief heel wat minder zijn. Checken of een staal vragen is dus altijd de boodschap !

Tenzij effectief BA kwaliteit gevraagd, gebruikt Alinco voor 'spiegelinox' steeds super mirror 8 kwaliteit, omdat de enige kwaliteit is waarvan we weten dat klanten tevreden zijn. Deze vindt o.m. zijn toepassing in spiegels geschikt voor voeding, maar ook in diverse andere spiegels zoals in toiletten, sportruimtes e.d. waar glas bij voorkeur vermeden wordt.

Traanplaat

Een traanplaat is een plaat waarin druppelvormige uitstulpinkjes zijn gewalst. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om een veilig loopoppervlak te creëren, onder andere op plekken waar het glad kan zijn (bijvoorbeeld op trappen). Het licht ongelijkmatige oppervlak zorgt voor grip, tegen wegglijden.

Traanplaten zijn verkrijgbaar in inox, aluminium of staal en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als (deur)mat of als vloer voor in een boot, maar ook wel als versierend wandelement.