Inox goot Inox bordes Inox afscherming Rvs kast

Inoxverwerking vereist de nodige kennis en specialisatie. Reeds meer dan 30 jaar verwerkt Alinco inox, waarbij we zeer veel kennis hebben opgebouwd en waarbij we telkens de lat steeds hoger hebben gelegd. Werken met inox is voor ons een evidentie, maar toch stuiten we nog zeer regelmatig op misverstanden, o.m. met betrekking tot corrosievorming of roestvorming, inoxkwaliteiten en afwerkingsmogelijkheden.

10 geboden voor het verwerken van inox

Als specialist in inox kennen wij uiteraard de DOs en DON’ Ts van het werken met inox.
Wij stelden hierbij zelf een lijstje op met 10 tips voor het correct en verstandig werken met inox.

  1. Vermijd contact tussen ijzer en RVS (risico op contaminatie en dus corrosie).
  2. Gebruik geen ijzerhoudende gereedschappen. Gebruik geen stalen messen of nagels om beschermfolie in te snijden, maar geschikte gereedschappen.
  3. Om inox door te slijpen of te polijsten, gebruik slijpschijven en schuurmaterialen geschikt voor inox, bij voorkeur op basis van aluminium-zirkoniumoxide of siliciumcarbide. Gebruik gereedschappen niet door elkaar. Slijp zeker geen inox door met een slijpschijf waarmee reeds stalen plaat werd doorgeslepen.
  4. Zorg ook steeds voor een gescheiden verwerking van ijzer en inox. Waar dit niet mogelijk is (bijvoorbeeld bij een gebouw in opbouw), bescherm het inox tegen ijzercontaminatie. Geef ook de nodige instructies aan bouwheer of eindklant. Verbied slijpwerken van staal in de buurt van RVS.
  5. Vermijd beschadigingen van het oppervlak. Elke beschadiging is een plaats waar mogelijk vuilresten zich vasthechten en verhoogt het risico op corrosie.
  6. Gebruik geschikte reinigers bij de eindafwerking en geef de eindklant correcte onderhoudsinstructies mee.
  7. Verzeker je bij de aankoop van het materiaal van de juiste inoxkwaliteit. Voor indoor gebruik in keuken en in voedingsbedrijven volstaat meestal RVS 304, voor buiten en in agressieve omgevingen is RVS 316 of zelfs een andere kwaliteit noodzakelijk.
  8. Koop inox bij een firma gespecialiseerd in inox, inox aankopen bij iemand die hoofdzakelijk ijzer verwerkt of geen gescheiden verwerking heeft is al op voorhand om problemen vragen.
  9. Stel je toch corrosie vast, ook al is dit beperkt, onderneem actie om deze te verwijderen.
  10. Bij twijfel, vraag raad aan Alinco.