Mits een juiste keuze van materiaalkwaliteit, is corrosievorming - mocht deze toch optreden - zeer vaak omkeerbaar. Vaak gaat het dan over externe vervuiling of een klant die toch met chloorhoudende producten heeft gewerkt. Meestal volstaat in dat geval stevig cleanen of opnieuw beitsen.

In tegenstelling tot wat velen denken, vraagt inox het nodige onderhoud. Goed reinigen (chloorvrij!), zowel preventief, als op het moment van de vaststelling van de corrosie is altijd de eerste stap. Zeker buiten gebeurt het wel eens dat minuscule verontreinigingen zich op het ‘roestvrij staal’ vastzetten en als deze ijzerhoudend zijn (bijvoorbeeld in de buurt van een spoorweg), durven deze deeltjes wel eens roesten. De inox zelf is mogelijk nog niet aan het roesten, wel de deeltjes die zich op het inox bevinden.

Wat de oorzaak van corrosie ook moge zijn, als het echt de inox zelf is die aan het roesten is, is er maar één remedie die soelaas kan brengen, en dat is beitsen. En dan nog: een verkeerde materiaalkeuze los je hiermee niet op, maar in een aantal randgevallen is één of meermaals beitsen mogelijk wel afdoende. Beitsen verwijdert de ijzerachtige vervuilingen en neemt een microscopisch dun laagje weg, waarna het materiaal terug kan passiveren en de zelfherstellende laag kan vormen. Indien het roestvast staal gemakkelijk verwijderbaar is kan ook electropolishen een oplossing bieden, maar hou dan wel rekening met een gewijzigd esthetisch uitzicht. In een aantal gevallen kan ook een zeer gespecialiseerde cleaner-ontroester een oplossing bieden. Deze producten zijn enkel verkrijgbaar bij gespecialiseerde zaken. Roestvorming hoeft dus niet per se een drama te zijn, maar dient wel zo vlug mogelijk behandeld te worden. Met de juiste producten kan je dit zelf doen, hoewel we toch aanraden om je hierin te laten bijstaan.