Spiegelpolijsten van inox

Spiegelen of spiegelpolijsten van roestvast staal vergt toch een bepaalde kennis en vaardigheid. En zelfs met voldoende kennis blijft het een arbeidsintensieve bedoening.

Maar voor sommige toepassingen is het nodig, en dan dient de bewerking ook uitgevoerd te worden. Met de nodige tools wordt er vlak geslepen tot een korrel 2000 waarna vervolgens met de nodige pasta’s een spiegelend effect wordt verkregen. Daarbij kunnen Ra waardes gehaald worden tot 0.05 µm.

Opgelet: verwar spiegelinox niet met verchroomd staal, dit is ijzer die een speciale behandeling heeft ondergaan. Blinkende sanitaironderdelen zoals douchebaren zijn vaak verchroomd staal of ander materiaal. Indien voor bepaalde onderdelen vertrokken kan worden van plaat die reeds machinaal gespiegeld is, gaan we dat uiteraard doen. Tot een dikte van 2 à 3 mm is deze (relatief) courant verkrijgbaar op de markt.

De meest voorkomende plaat is de zogenaamde BA plaat (bright annealed), dewelke een spiegelend effect heeft en dewelke meestal standaard aangeboden wordt als er gevraagd wordt naar een spiegelinox plaat.

Een plaat van een nog hogere kwaliteit (maar de prijs is navenant) is de zogenaamde ‘super mirror’, een hoogglans plaat met een nog meer spiegelend effect. Karine

31 januari 2011